Alleen en Samen in Almere

Wat kun je voor een ander doen?

Je kunt je zorgen maken om een ander omdat je het vermoeden hebt dat er sprake is van eenzaamheid. Wij mensen vinden het fijn om iemand te helpen, want daardoor voelen wij onszelf ook beter. Om hulp vragen vinden we over het algemeen minder makkelijk dan hulp geven. Daarom is het fijn als hulp aangeboden wordt. 
Maar dan moet het wel de juiste hulp zijn. Controleer eerst of jouw vermoedens kloppen. Is er sprake van eenzaamheid? Of is er misschien iets anders aan de hand? Het is belangrijk om open en zonder oordeel hierover te praten.
 

Mensen die al een tijdje last hebben van eenzaamheid, kunnen hun hoop op verandering zijn verloren. Zij hebben vaak tevergeefs al van alles geprobeerd. Misschien ben jij wel de zoveelste die vindt dat er iets moet gebeuren en met oplossingen aankomt. 
 

Kom goed beslagen ten ijs
Zorg ervoor dat je weet waar je het over hebt en dat je iets te bieden hebt. Verwijs bijvoorbeeld naar deze website of naar de informatie hierop. Het is goed om te beseffen dat jij niet de eenzaamheid van een ander kunt oplossen. De persoon om wie het gaat kan dat alleen zelf doen. Het liefst wil je de ander in beweging krijgen om iets aan zijn/haar eenzaamheid te gaan doen. Deze keuze ligt echter bij de persoon in kwestie. Je kunt alleen veranderen als je dat zelf wilt. Denk maar aan stoppen met roken of gewicht verliezen.
 

Geeft iemand aan zich eenzaam te voelen en er iets aan te willen doen, dan kun je samen gaan kijken naar wat het beste bij deze persoon past. Kom daarbij niet meteen met ideeën, maar luister naar de ander en laat ze het liefst zelf iets bedenken. Hier mag gerust enige tijd overheen gaan.

 

Er zijn een aantal dingen die je makkelijk voor een ander kunt doen

  • Bel de persoon regelmatig even op.
  • Stuur tussendoor eens een leuk berichtje.
  • Vraag of je iets voor deze persoon kunt doen.
  • Maak samen een wandeling.
  • Wees oprecht geïnteresseerd.
  • Vraag deze persoon op de koffie.

 

 

Privacyverklaring