Alleen en Samen in Almere

Wat is eenzaamheid?

Als je 10 verschillende mensen zou vragen hoe eenzaamheid voelt, zul je waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden krijgen. Dat komt omdat eenzaamheid een gevoel is en iedereen dit gevoel anders ervaart. Waar komt dat gevoel dan vandaan?

Eenzaamheid is als een alarmbel die afgaat in je hersenen en in je lijf. Net als honger en dorst een alarmbel is om je te waarschuwen dat je moet eten en drinken, is eenzaamheid een alarmbel die je waarschuwt als je meer of andere verbindingen aan moet gaan.

 

Wat voor soort verbindingen hebben wij dan zoal nodig? Gemiddeld genomen hebben we allemaal behoefte aan elk van de volgende drie soorten verbindingen:

  • Een intieme verbinding. Dat is bijvoorbeeld je partner of een heel goede vriend(in). Maar denk hier vooral ook aan de verbinding met jezelf. Daar wordt mee bedoeld of je genoeg van jezelf houdt, voor jezelf zorgt en opkomt voor jezelf.
  • Verbinding met vrienden. Hier gaat het vooral om leuke dingen doen. De relaties zijn vaak wat oppervlakkiger dan bij iemand met wie je een intieme verbinding hebt. Met vrienden ga je bijvoorbeeld gezellig winkelen, een film kijken of sport je samen.
  • En als laatste heb je verbinding nodig met een groter geheel. Denk aan betrokkenheid bij de wijk waarin je woont, de vereniging waar je lid van bent of misschien zelfs vrijwilligerswerk doet. En hier valt ook de verbinding met God onder.

 

Nu zegt dit alleen iets over de soorten verbinding die een mens nodig heeft en het zegt niets over het aantal verbindingen. Sommige mensen hebben voldoende aan 1 of 2 belangrijke personen in hun leven. En anderen voelen zich pas prettig wanneer zij heel veel verschillende mensen om zich heen hebben.

 

Heel vaak wordt sociaal isolement en eenzaamheid in één zin genoemd en wordt ervan uit gegaan dat wanneer iemand in een sociaal isolement zit zich ook eenzaam voelt. Dit is niet zo. Het kan natuurlijk wel, maar het is geen gegeven. Net als mensen die heel veel anderen om zich heen hebben, een gezin hebben en een baan bijvoorbeeld, zich eenzaam kunnen voelen omdat zij niet de juiste verbindingen hebben.

Privacyverklaring